O BENDU

o-bendu-cvrge

Požarevačko-kragujevački ska/punk bend „ČVRGE“ oformljen je 2011. godine pod prvobitnim naziom „SERBSKA“. Osnivači benda (Danijel Panić i Miodrag Milovanović) želeli su da svoju svirku baziraju na čvršćem zvuku gitara, melodičnim deonicama truba i veselom ska ritmu, uz šaljive tekstove koji obrađuju današnju problematiku koja pritiska kako pojedinca, tako i celo društvo.

Nastupom na Majskoj gitarijadi u Ljubičevu 2012. godine bend osvaja 3. mesto i od novca koji mu je pripao kao nagrada iste godine snima svoj prvi demo snimak od 3 numere. Kako su pesme naišle na dobar prijem kod publike, bend se odlučuje da jednu od pesama ekranizuje (Sajber Kurajber), što je ovom sastavu donelo još veću medijsku pažnju. Usledili su nastupi na raznim gitarijadama i klubovima po gradovima i manjim mestima širom Srbije.

Momci iz benda tokom 2012. godine intenzivno rade na isključivo autorskim pesmama i kao plod svog rada u leto 2013. godine snimaju svoj studijski prvenac pod nazivom „Ska Vulgarismo“, kada se naziv benda zvanično menja u „ČVRGE“. Album je naišao na dobar prijem kod publike i medija, te „ČVRGE“ postaju predmet interesovanja mnogih časopisa, portala i fanzina, kako u Srbiji, tako i u regionu. „ČVRGE“ su svoje fanove krajem 2013. godine obradovale i spotom za pesmu „Viagra“ koji beleži zaista dobre kritike. Momci iz ovog sastava mogu biti ponosni iz razloga što je njihov prvenac od velikog broja štampanih i elektronskih medija ubrajan u najbolja debi ostvarenja u 2013. godini, a takođe je ušao i u izbor TOP 5 albuma na takmičenju koje je organizovao Radio Beograd 202.

Tokom 2014. godine „ČVRGE“ otpočinju rad na novim pesmama prezentujući ih uz repertoar sa albuma „Ska Vulgarismo“ na nastupima po klubovima i festivalima širom zemlje. Bend nastupa i na 48. Zaječarskoj gitarijadi u revijalnom delu programa i biva dobro prihvaćen od strane publike. U zimu 2014. godine „ČVRGE“ ulaze u studio „Road“, kod čuvenog Dragana Alimpijevića Pika, te otpočinje snimanje pesama za novi single benda pod nazivom „Svakidašnja žurka u mom gradu“.

Singl je ugledao svetlost dana u aprilu 2015. godine, a publici je prezentovan i spot za pesmu „Moj grad“ koja se na njemu našla. Ovo izdanje je bendu obezbedilo i prvi nastup van granica Srbije. „ČVRGE“ su nastupile na XIII Rastok Fest-u u Bosni i Hercegovini krajem avgusta 2015. godine. Bend aktivno nastupa po klubovima širom Srbije prezentujući snimljeni materijal i otpočinje rad na novim pesmama, te su „ČVRGE“ početkom 2016. godine svoje fanove obradovale video singlom za pesmu „Manifest (Money Fest). Nakon par nastupa u Srbiji i Budimpešti po izlasku singla bend odlazi na kraću pauzu zbog privatnih obaveza i odsustva većine članova.

Tokom 2017. godine bend aktivno radi na novim pesmama i uzima učešće na „Demofestu“ u Banja Luci, prvoj „Punk paradi“ u Požegi, „Velikogradištanskoj gitarijadi“ i drugim sličnim manifestacijama.

Bend nastupa tokom 2018. i 2019. godine po festivalima i klubovima, te na jesen 2019. ulazi u kragujevački studio „Coolijana“ i snima maxi-single pod nazivom „Bazuka zvuka“. Bend lansira spot za pesmu „Pivska“ početkom 2020. godine koja se nalazi na pomenutom maxi-singlu, kao i pesmu „Dar“ koja otvara ovo izdanje. Bend je u pregovorima sa izdavačima oko fizičkog izdanja „Bazuke zvuka“ koja slušaocima donosi nove i svežije „ČVRGE“, sa dosta primesa raznih žanrova njihovom osnovnom ska punk zvuku.

Trenutnu postavu benda čine Danijel Panić (vokal, trombon, harmonika), Petar Đorđević (gitara), Marko Živković (bas gitara), Ivan Stanojević (truba), Miloš Kostić (bubnjevi) i Stojan Arsić (udaraljke).